Blog Libereckého makléře

Zrušení daně z nabytí nemovitosti

Co přínáší zrušení daně z nabytí nemovitosti za novinky? Mění se odpočty úroků? A jaké další novinky přinesla změna zákona? To a další informace se dozvíte v tomto článku.

Článek vychází z tiskové zprávy MFČR.

Co byla daň z nabytí nemovitosti, jaká byla výše a kdo byl plátce?

Daň z nabytí, nazývaná také daň z převodu nemovitosti, byla povinnost kupujícího zaplatit 4 % z kupní ceny (předmětu daně) správci daně. Tato povinnost byla nabyvateli zákonem stanovena 1. listopadu 2016 a není ji možné přenést na prodávajícího a to ani dohodou.

Kdy zrušení proběhlo a jaká je účinnost zrušení?

15.9.2020 definitivně potvrdila poslanecká sněmovna zrušení daně z nabytí nemovitosti.
18.9.2020 následně zrušení podepsal i prezident Miloš Zeman. V aktuální chvíli se tedy již čeká pouze na formální vyhlášení novely ve sbírce zákonů.
26.9.2020 bylo zrušení daně z nabytí přidáno do sbírky zákonů jako Zákon č. 386/2020 Sb.

Povinnost platit daň z nabytí nemovitosti tak byla zrušena a to zpětně ode dne 1.12.2019. Toto zrušení se tím týká každého kdo měl stanovenou lhůtu pro podání daňového přiznání do 31.3.2020. Nemusí již tedy podávat přiznání k dani z nabytí nemovitosti a ani provádět platbu daně.

Důležitý a rozhodný termín je v případě zrušení daně datum provedení vkladu katastrem. Pokud toto proběhlo po datu 1.12.2019, daň z nabytí již platit nebudete.

Co odpočet úroků?

Původní verze zákona předkládaná Ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) počítala s tím, že by si kupující u úvěrů poskytnutých po termínu 1. ledna 2022 již nemohli úroky odečítat. S tím ale nesouhlasila opozice, která zákon upravila a odpočty úroků je možné i nadále uplatňovat. Došlo pouze ke změně limitu odpočtů úroku, který se snížil z původní výše 300 tisíc Kč na 150 tisíc Kč.

Snížený limit je platný od 1.1.2021.

Novinka v podobě změny časového testu

Nový zákon upravuje časový test, což je doba po kterou vlastník v nemovitosti trvale žije, nebo ji vlastní. Časový test je podstatným parametrem pro následný prodej nemovitosti a daň z příjmu při prodeji. V minulosti byl časový test pro vlastní bydlení stanoven na 2 roky a pro nemovitosti, které nejsou určeny pro vlastní bydlení 5 let. Nový zákon upravil pouze dobu pro nemovitosti, které byly zakoupeny a nejsou určeny pro vlastní bydlení. Časový test byl prodloužen z pěti na deset let.

Tato změna, tedy prodloužení časového testu, je platná pro nemovitosti zakoupení po 1.1.2021.

Do pětileté lhůty stále patří nemovitosti, které nejsou určené k trvalému bydlení. Garáže, nebytové prostory, pozemky či rekreační objekty.

Pokud se budete chtít vyhnout placení daně z příjmu při prodeji nemovitostí, které jste koupili jako investiční, budete si muset počkat 10 let.

přiznání k dani z nabyti

Kontaktujte NÁS