Blog Libereckého makléře

Výnosnost a doba návratnosti u investičních nemovitostí - kalkulačka

Výnosnost a doba návratnosti investice je velmi důležitým parametrem, který rozhoduje o tom, zda je nákup nemovitosti dobrou volbou. Jedná se v podstatě o velmi jednoduché vzorečky a právě ty jsem pro Vás převedl do webové kalkulačky. Současně zde tyto dva pojmy rozdělím a vysvětlím.

V minulém článku jsem se snažil vysvětlit jak správně spočítat a nastavit výši pronájmu tak, aby investor nepřicházel o peníze. Současně s tím jsem připravil jednoduchou investiční kalkulačku, a ta nám bude sloužit jako základ pro dnešní článek a s jejími výstupy budeme pracovat v kalkulačkách výnososti a návratnosti. Kalkulačku pro výpočet měsíčního zisku z nájmu naleznete zde.

Výnosnost investice (Rentabilita)

Výnosnost investice, neboli rentabilita je základní ukazatel, který se vypočítá jako poměr čistého výnosu proti investovaným prostředkům. V rámci investice do nemovitostí se tak počítá s investovanými prostředky z vlastní kapsy a čistého výnosu z nájmu.

Doba návratnosti investice

Návratnost investice je další z ukazatelů, který Vám ukáže to, co můžete odhadnout z názvu. Zkrátka vám vyjde číslo, které značí počet let, po kterých se Vám vrátí Vámi investovaná částka z vlastních zdrojů.

Měsíční nájem (očištěný o veškeré náklady) můžete získat z kalkulačky minulého článku, který naleznete ZDE.

let
%

A co je tedy výsledkem kalkulačky?

Výsledky této kalkulačky jsou dva.
Doba návratnosti Vám ukáže, za jak dlouho se Vám finance, které jste investovali z vlastní kapsy, vrátí zpět a investiční nemovitost začne skutečně vydělávat.
Výnosnost (rentabilita) investovaných prostředků zase ukáže, jaké je zhodnocení financí, které jste investovali z vlastní kapsy. Když toto číslo porovnáte s jinýmy možnostmi zhodnocením, jste schopní si spočítat, zda je lepší vložit finance na termínovaný účet v bance, nebo koupit investiční nemovitost. Zjednodušeně stačí srovnat procento, které Vám dá banka s procentem, které vyjde v kalkulačce.

Doufám, že všechny podané informace byly srozumitelné, a že Vám kalkulačka pomohla. Pokud byste při čtení narazili na jakoukoliv nejasnost, nebo podnět pro zlepšení, neváhejte mě kontaktovat na kontaktech ZDE.

vynosnost prasatko

Kontaktujte NÁS