Blog Libereckého makléře

Pan Rohlík a smutný příběh se šťastným koncem

Příběh podle skutečné události. Jméno bylo změněno, ale smysl zůstává neměný. Bohužel se nejedná o hezký příběh, ale naštěstí měl šťastný konec a opět se ukázalo, že někteří lidé udělají cokoliv pro své obohacení.

V uplynulém měsíci se nám v naší kanceláři udál velmi zajímavý příběh.

Vše začalo tím, že nás do kanceláře přišel navštívit starší pán ve věku 83 let (pro účely tohoto příběhu mu říkejme pan Rohlík) s tím, že by rád prodal garáž (respektive podíl na družstvu, jelikož se jedná o garáž družstevní). Oči už mu prý neslouží a řízení už mu nejde, bude prodávat auto a garáž již nevyužije. Jako každého, jsme se i pana Rohlíka dotázali, jakou částku by za garáž požadoval. Odpověď byla překvapivá. Sdělil nám, že 140.000,- Kč. Příběh, který nám odvyprávěl následně nás ale překvapil ještě víc. A to velmi nemile.

Celý příběh se udál ve stejný den, kdy jsme pana Rohlíka poznali a kdy k nám zavítal.

Pán v letech byl nezkušený, cen prodejů garáží neznalý, internetem nepolíbený člověk, který šel pro informace na, pro něj, nejvíce logické místo. Šel na družstvo, které má garáže ve vlastnictví a setkal se zaměstnancem, který převody provádí prakticky denně. Zde se pan Rohlík dotazoval jak se pohybují ceny garáží v současné době a kolik si za prodej říct. Odpovědí se mu dostalo cca 120.000,- Kč jako cena reálná. V tomto momentě přišla od tohoto pracovníka rovněž nabídka (pozn. autora: proč asi??), že zrovna takovou garáž hledá a měl by ji i blízko svého bydliště (pozn. autora: blízko v tomto případě znamenalo cca 3,5 kilometru po silnici) a rád by ji koupil sám. Panu Rohlíkovi se to moc nepozdávalo, poděkoval a odešel.

Procházel městem a šel kolem naší kanceláře, kde bylo „bohužel“ zavřeno. Pokračoval tedy dál až narazil na jinou realitní kancelář. Posadil se do útulné kanceláře, kde vylíčil svůj příběh z družstva a svou minimální cenu stanovil na 140.000,- Kč. Makléř zareagoval promptně. Po svém uvážení nabídl mnohem lepší cenu a to 170.000,- Kč a garáž (družstevní podíl) by za tuto cenu prodal. Po předběžné dohodě možné prohlídky pan Rohlík slušně poděkoval a rozhodl se, že pojede domů a vše si nechá projít hlavou.

Na zpáteční cestě k domovu procházel opět kolem naší kanceláře. Tentokrát již otevřené, (pozn. autora: bohudík pro pana Rohlíka). Zavítal dovnitř a posadil se s otázkou kolik za svou garáž získá prodejem u naší kanceláře. Naše reakce ho asi překvapila sdělením, že jeho garáž prodáme minimálně za 300.000,- Kč. Upozornili jsme ho, že tato cena je dle nás minimální, jelikož v lokalitě kde se nachází jich je nedostatek, a odpovídá ceně tržní. Zároveň jsme mu ale sdělili, že cena může být i vyšší, což se uvidí až po osobní prohlídce. Až v tomto momentě nám p. Rohlík popsal kde a jak pochodil. Veškeré jemu původně nabídnuté ceny jsme odmítli jako velmi nízké, pro nás nesmyslné.

Abychom jednali pružně, panu Rohlíkovi jsme nabídli, že se na garáž můžeme jet hned podívat. Poté co jsme garáž viděli, potvrdili jsme si, že námi uvedená cena bude skutečně minimální a věříme, že prodej bude i za cenu vyšší. Společně jsme se dohodli, že se pan Rohlík domluví s manželkou a dá vědět jestli s námi bude chtít garáž prodávat.

Následující den se pan Rohlík ozval a se spoluprací souhlasil. V tento samý den jsme garáž nafotili, zpracovali inzerci a dali do prodeje za cenu 390.000,- Kč. Asi vás to překvapí, tak jako pana Rohlíka. O dva týdny později byla garáž za cenu 390.000,- Kč skutečně prodána. Nám už nakonec zbývalo pomoci panu Rohlíkovi s vyklizením a likvidací všech věcí z garáže a pro něj se stal prodej absolutně bezstarostným.

Každý ať si sám vyhodnotí přístup jednotlivých účastníků tohoto příběhu sám po jeho přečtení.

Náš přístup k této práci však bereme jako poslání, ne tvrdý business. Přijde-li člověk, který chce poradit v oblasti realit, vnímáme to tak, že realitnímu obchodu nerozumí a jde za odborníkem, u kterého získá kvalitní a dobrou radu. Mohli bychom garáž koupit, obratem prodat o čtvrt milionu dráž a rychle vydělat. Toto však není našim cílem za kterým jdeme. Vkládáme do naší práce realitního makléře vlastní jméno a určitě by se nám neusínalo dobře s pověstí „tam už nikdy nepůjdu“.

Tento příběh nám znovu potvrdil, že se stále můžete setkávat s nepoctivostí, a proto:
Dávejte prosím pozor na své blízké a nenechte je prodat pod cenou.

Jak byste v této situaci jednali vy?
Koupili byste garáž sami a rychle vydělali, nebo jednali jako my?
A jak hodnotíte přístup zaměstnance družstva a realitního makléře?
Na to si už odpovězte sami. Náš názor je jednoznačný.

přiznání k dani z nabyti

Kontaktujte NÁS