Blog Libereckého makléře

Rozdíl mezi bytem a ateliérem

Jaký je rozdíl mezi bytem a ateliérem? Vyplatí se pořizovat ateliér? Co ateliér a bydlení? Jak funguje financování ateliéru hypotékou? Je možné ateliér pronajímat? A jaké jsou klady a zápory ateliéru? Tento článek bude trochu specifický. Bude vypracován formou otázek a odpovědí a následným shrnutím kladů a záporů.

Jaký je rozdíl mezi bytem a ateliérem?

Hlavní rozdíl je ten, že ateliér je kolaudovaný jako nebytový prostor. Důvodů může být více. Většinou se ale bude jednat o nesplnění kritérií prosluněnosti, nevyhovující stavební normy, nedostatečné hygienické předpoklady, přílišný hluk, nedostatečné odvětrání, nebo například výška stropu.

Jak jsem omezován při využívání ateliéru?

V rámci funkčnosti a využití prakticky nijak. Mnoho lidí by při návštěvě ateliéru nepoznalo, že se nejedná o standardní bytovou jednotku. Na omezerní ale pravděpodobně narazíte. A to při hlášení trvalého pobytu. To totiž není možné, jelikož trvalý pobyt je možný mít nahlášený pouze v objektu určeném pro bydlení, individuální rekreaci nebo ubytování.

Jak poznám, že je nabízený byt ateliér?

Jednoduše by měl být takový prostor v inzerátu jednoznačně označen. Můžete se setkat s tím, že ateliér je zařazen mezi byty. Je to z toho důvodu, aby se jeho nabídka dostala k širšímu publiku. Pokud je ale inzerce v popisu dostatečně označená jako ateliér osobně to nevidím jako problém. Mimoto samostatná kategorie "Ateliér" prakticky u inzertních portálů neexistuje.

Pokud si ale přeci jen nejste jistí, jděte na stránku https://nahlizenidokn.cuzk.cz/, vyhledejte si nemovitost (jednotku) a v kolonce Způsob využití uvidíte buď byt nebo ateliér.

Co ateliér a bydlení?

Pokud se podíváme do nového občanského zákoníku, konkrétně 89/2012 Sb. §2236, tak ten jasně zmiňuje, že ateliér je možné pronajímat k bydlení a stanovuje, že práva nájemce jsou stejná jako by mu byl pronajat prostor bytový. Z toho pak vychází, že ateliér je možné užívat i pronajmout k bydlení.

Proti NOZ ale hovoří stavební zákon č. 183/2006 Sb., § 178. Ten užívání ateliérů k bydlení nedovoluje.

Z praxe lze ale říci, že obavy nejsou na místě. Prozatím není znám žádný případ, kdy by soudy řešily jakékoliv provinění v rámci využívání ateliéru. Nikde totiž není stanoveno, že v ateliéru není možné přespat, uvařit si, nebo se vysprchovat, resp. jak je možné ateliéry využívat.

Vyplatí se pořizovat ateliér?

Zcela jistě se to vyplatí v rámci výše kupní ceny. Ta bude vždy mnohem přívětivější než koupě stejně veliké bytové jednotky. Otázkou pak je jaký je cíl nákupu takové nemovitosti. Pokud na následný pronájem, určitě se tak dostanete na mnohem lepší výnos než při koupi bytové jednotky. Pokud na vlastní bydlení, je to na zvážení každého kupujícího, zda nižší cena stojí za drobná omezení.

Jak funguje financování ateliéru hypotékou?

V tomto případě nelze jednoduše odpovědět. V České republice jsou banky, pro které bude ateliér jako zástava u hypotéky dostatečný. Je to tedy pouze o hledání. Pokud by Vám ale nějaká banka nevyhovovala a ta Vámi vybraná by nechtěla zástavu ateliérem přijmout, můžete dát do zástavy nemovitost jinou. V každém případě situace je řešitelná více způsoby.

Mohu ateliér pronajímat?

Samozřejmě že ano, pouze je nutné při sestavování nájemní smlouvy myslet na to, že se stále jedná o nebytový prostor a podle toho upravovat její specifikaci.

Pokud se navíc jedná o ateliér v zajímavé lokalitě, je kvalitně vybavený a dobře dispozičně řešený, na nájemníka pravděpodobně nebudete dlouho čekat. Vzhledem k nižší kupní ceně ateliérů se tak můžete dostat na velice zajímavý výnos.

Jaké jsou tedy výhody a nevýhody koupě ateliéru?

VÝHODY - nižší cena, vyšší výnos v případě pronájmu

NEVÝHODY - likvidita (v budoucnu můžete déle hledat zájemce o koupi), nemožnost nahlášení trvalého pobytu, financování

paragraf

Kontaktujte NÁS