Blog Libereckého makléře

Jak stanovit prodejní cenu nemovitosti?

Rozhodujete se pro prodej bytu, domu nebo pozemku? Jak správně stanovit prodejní cenu Vaší nemovitosti? Kde dělají prodávající při stanovení prodejní ceny chybu? Co to je klam přeživších a jakou má spojitost se stanovením ceny? To vše v tomto článku.

Celý tento článek započneme tím, kde je hlavní chyba prodávajících při stanovení prodejní ceny a jakou má spojitost s klamem přeživších.

Špatné stanovení prodejní ceny a klam přeživších

Během druhé světové války analyzovala vojska spojeneckých sil přeživší letadla, která se vrátila z boje a pečlivě zkoumala veškeré zásahy, kterými byla tato letadla poškozena. Na základě výsledků analýzy se rozhodla, že provede jejich úpravy tak, že více obrní zasažená místa. Tento postup bohužel nepomohl. Na situaci s opravami letadel reagoval statistik Abraham Wald, který se podíval na problém z druhé strany. Přišel s tezí, kdy nemá smysl obrnit místa průstřelů letadel, jelikož se jedná o místa, kde i přes zásah bylo letadlo provozuschopné a vrátilo se zpět. Naopak nadnesl myšlenku, že se musí zaměřit na letadla, která se nevrátila a pravděpodobně získala zásah do jiného místa, než přeživší letadla, a které bylo pro letadlo kritické. Došlo tak k obrnění míst, která na přeživších letadlech nebyla zasažena. Toto je klam přeživších.

Nyní se možná ptáte co má společného zásah letadla se stanovením prodejní ceny. K tomu se dostanu v následujícím odstavci.

Základní chybou, kterou může prodávající udělat je stanovovat cenu pomocí aktuálních cen na inzertních portálech. Cena uvedená v inzerátu je totiž pouze nabídková, nikoliv prodejní. Pokud by byla cena v inzerátu nastavená správně, inzerát již na realitním portále nenajdete. V inzercích se tak setkáte s cenou, která nebude pro Váš prodej směrodatná.

Stanovovat cenu podle nabídkových cen je stejnou chybou, kterou udělala spojenecká vojska, která analyzovala zasažená místa na letadlech místo toho aby analyzovala letadla, která se zpět nevrátila. Cenu je nutné stanovit na základě cen prodejních, analogicky k letadlům, které se nevrátila.

Jak tedy správně stanovit prodejní cenu?

Abyste prodejní cenu stanovili správně, je nutné, abyste ji tvořili na základě prodaných nemovitostí a prodejních cen. Pokud totiž stanovujete cenu na základě cen nabídkových, činíte tak na základě neúspěšných prodejů a stanovíte ji příliš vysoko.

Jak ale stanovit cenu na základě prodejních cen, které nejsou na realitních portálech dostupné? Existuje pro to více nástrojů. Všechny jsou placené a patří mezi ně cenovamapa.cz nebo cemap.cz. Druhým přístupem je návštěva katastru nemovitostí, kde si můžete vyžádat kupní smlouvy z proběhlých obchodů. V tomto případě ale musíte znát konkrétní nemovitost, která byla prodaná. Nejověřenějším způsobem je ale kontaktování profesionálního realitního makléře, který zná danou lokalitu a bude Vám schopen určit prodejní cenu v rámci prodeje. Navíc získáte profesionální servis od A až do Z a Vy se tak nebudete muset o nic starat.

Pokud chcete stanovit prodejní cenu správně a chcete aby celý prodej Vaší nemovitosti proběhl bez problémů, neváhejte nás kdykoliv kontaktovat. Rádi Vám v rámci prodeje budeme průvodcem všemi nastalými situacemi. Kontakty naleznete ZDE.

prodejní cena nemovitosti

Kontaktujte NÁS