Blog Libereckého makléře

Dispozice bytu a jejich rozdíly

Jaké jsou rozdíly v dispozicích bytů? Jaká je souvislost v užitné ploše a dispozici? Jaký je rozdíl mezi 3kk a 3+1? A co je vlastně garsonka? Veškeré otázky se pokusím jednoduše vysvětlit v tomto článku.

Na Facebooku pod jedním příspěvkem bytu na prodej jsem se dostal do rozepře ohledně toho co je vlastně +kk a co už je +1. Rozhodl jsem se proto na toto téma sepsat článek, který jak doufám vše uvede na pravou míru a pomůže tak každému kdo se bude o tuto problematiku zajímat.

Co tedy je vlastně označení +1 a co je +kk?

Dispozice je jedna z prvních informací, kterou se u bytu v inzerci dozvíte. S dispozicí přímo souvisí užitná plocha, o které jsem psal v minulém článku Definice ploch užitná, podlahová, obytná a užitková. Přímá souvislost dispozice a plochy není vždy jednoznačná. Narazíte na byt o velikosti 70 m2 a dispozici 2+kk ale i na byt 56 m2 o dispozici 3+1. Je pak pouze na preferencích jakou velikost bytu a dispozici upřednostňujete. Někdo má raději velké místnosti a stačí mu dva pokoje. Rodina s malými dětmi si ale vystačí s menšími místnostmi ale větší dispozicí.

První číslice v označení 1+1, 1+kk, 2+1, 2+kk,... označuje vždy počet obytných místností v nemovitosti. Ta musí mít ze zákona dle Vyhlášky č. 137/1998 Sb minimální velikost 8 m2. Pod těmito místnostmi se většinou skrývá obývací pokoj, ložnice, pracovna, jídelna či dětský pokoj. Druhá část značení je pak to co nás zajímá a co je obsahem tohoto článku.

  • +1 je označení bytu, který má samostatnou kuchyň. Pokud je označení +1 musí místnost splňovat velikost 8 m2, mít samostatné okno a od zbytku bytu být oddělená pevnými stěnami.
  • +kk pak označuje kuchyňský kout. Toto je trendem rekonstruovaných bytů a novostaveb, kde je "kuchyň" umístěna do jiné obytné místnosti, zpravidla obývacího pokoje.

Obecně se dá říci, že byt se skládá primárně ze dvou částí. Z obytných místností, kam se řadí právě obývací pokoj, ložnice, pracovna, jídelna či dětský pokoj. Tyto místnosti jsou ve značení před znakem +. Dále pak z příslušenství (koupelna, toaleta, chodba, předsíň, komora, spíž), které se neuvádí do označení dispozice. A nakonec kuchyňe, značené jako +1 nebo +kk, jelikož se neřadí ani mezi obytnou místnost ani mezi příslušenství.

A co je garsonka?

Garsonka je byt o minimální velikosti 16 m2(velikost stanovená zákonem), který je možné využívat k trvalému bydlení pokud se jedná o samostanou místnost. Zpravidla tyto byty najdete v panelových domech. Celková velikost těchto bytů je 20 m2 z nichž 16 m2 je obývací pokoj s kuchyňským koutem a zbylé 4 m2 jsou příslušenství (chodba a koupelna s WC). Naleznete ji také pod označením 1+kk.
Příklad takového bytu je zde.

Každé pravidlo má své vyjímky

Jsou i specifické případy, kde nemusí být dispozice zcela jednoznačná.
Příkladem je byt, který má obývací pokoj, dvě ložnice a kuchyňský kout je umístěn v chodbě. Jelikož se chodba řadí mezi příslušenství, nikoliv obytnou místnost, nelze byt značit jako 4+kk, ale bude označen 3+kk.
Příklad takového bytu je zde.

Máte nějaké dotazy, podněty pro další článek, nebo jste našli v textu chybu? Neváhejte mě kontaktovat přímo, nebo v komentáři pod článkem.

dispozice a značení kuchyně

Kontaktujte NÁS